DAEA: APIA are în cont 1,2 MILIARDE de LEI pentru PLATA SUBVENȚIILOR!

VESTE BUNĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat la Piatra Neamț că Ministerul Finanțelor a transferat în contul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) suma de 1,2 miliarde de lei pentru plata subvențiilor din zootehnie, aferente campaniei 2016. Banii vor ajunge la fermieri!

Am spus că pe 10 martie se va întâmpla, s-a întâmplat pe 7 martie, mai devreme, ceea ce înseamnă respect față de fermierul român, pentru că sunt sume foarte mari care au fost transferate la APIA, pentru a fi operaționalizate și transmise către fermieri. Este o răspundere majoră, necesară pentru ca lucrurile să meargă bine, a spus ministrul agriculturii.

Petre Daea a punctat în discursul ținut la Piatra Neamț, la Conferința Interjudețeană de Agricultură Neamț – Bacău,  două mari probleme cu care se confruntă fermierii: lipsa comunicării între instituțiile care au atribuții în acest domeniu și subvențiile agricole.

Petre Daea le-a atras, din nou, atenția fermierilor să-și depună cererile pentru subvenții până la termenul limită de 15 mai 2017. 

Nu avem cum să întârziem cu plata subvențiilor și  vă rog să depuneți la timp cererile. Intervalul este foarte clar, 1 martie-15 mai, după 15 mai nu se mai primesc cereri. E ordin clar dat, tocmai pentru a veni în ajutorul dv. ca să depuneți la timp cererile, iar structurile să aibă timp să le verifice, înregistreze și apoi să beneficiați de sumele necesare. Eu cred și sunt convins că este imposibil ca un fermier să spună că nu îi trebuie subvenție,a spus Daea.

AGROINFO v-a informat în exclusivitate că șeful de la Agricultură a declarat în timpul verificărilor făcute la centrele județene APIA din țară, la sfârșitul săptămânii trecute, că nu are de gând să depășească acest termen nici măcar cu o oră. Petre Daea le-a spus angajaților APIA să uite de perioada de prelungiri cu penalități, prevăzută în regulamentele europene, pentru sesiunea de primire a cererilor unice de plată pentru campania 2017.

De asemenea, AGROINFO v-a spus deja că ministrul agriculturii a schimbat procedura de selectare a fermierilor pentru eșantionul de control. Șeful de la Agricultură a anunțat, din nou, la  Piatra Neamț, că fermierii care au fost verificați, în anii trecuți, și la care nu s-au găsit nereguli, vor scăpa de controale.

Este nepotrivit ca anumiți fermieri să fie condamnați la controale. Am stabilit foarte clar, ca prin proceduri să se urmărească și să fie eliminați cei verificați, unde s-a constatat că lucrurile sunt în regulă. Dacă vezi că trei ani la rând fermierul este în regulă, ce mai cauți la poarta lui? Este exclus un asemenea comportament. Nu ai ce căuta în luna ianuarie și februarie să cauți grâul prin zăpadă. De aceea, perioada de depunere a cererilor este 1 martie-15 mai, urmată de perioada 1 iunie-1 iulie de eșantionare și transmitere a acestora,  după care perioada de verificare în timp, între 1 iulie și 1 octombrie și plăți până pe 15 octombrie, a spus ministrul Daea.

Și bugetul alocat ministerului a fost discutat la Piatra Neamț. Am introdus în bugetul agriculturii o sumă ce reprezintă 2,13% din PIB (produsul intern brut), cea mai mare sumă pe care a avut-o agricultura, a declarat Petre Daea.

sursa: http://www.agroinfo.ro/vegetal/daea-apia-are-in-cont-1-2-miliarde-de-lei-pentru-plata-subventiilor